Ето какви решения прие правителството на редовното си заседание: Министерският съвет

...
Ето какви решения прие правителството на редовното си заседание: Министерският съвет
Коментари Харесай

Кабинетът реши: Бъдещата детска болница придобива статут на обект с национално значение

Ето какви решения одобри държавното управление на постоянното си съвещание:

 

Министерският съвет утвърди Годишен отчет за положението на здравето на жителите за 2021 година

Правителството одобри Годишен отчет за положението на здравето на жителите за 2021 година Документът показва положението и трендовете в динамичността на главните индикатори, характеризиращи публичното здраве.
През 2021 година продължава наклонността за понижаване на заболеваемостта от злокачествени новообразувания (392.3 на 100 хиляди души за 2021 година, по отношение на 399.3 на 100 хиляди за 2020 година и 434,9 на 100 хиляди за 2019 г.), като най-висока е заболеваемостта от рак на храносмилателните органи (91.7 на 100 хил.), рак на млечната жлеза при дамите (87.2 на 100 хил.) и рак на женските полови органи (87.2 на 100 хил.).
Майчината смъртност (5.1 на 100 хил.) понижава по отношение на 2020 година (6.8 на 100 хил.). Достигнатото ниво на детската смъртност (5.6 на 1 000) остава по-високо, в сравнение с в Европейски Съюз (3.3 на 1 000).
Запазва се наклонността за понижаване на раждаемостта. Коефициентът на общата раждаемост е 8.5 на 1 000 души, като остава по-нисък от този за Европейски Съюз (9.1 на 1000), само че се приближава до равнището в множеството европейски страни.
България продължава да е с висок коефициент на общата смъртност, който през 2021 година е 21.7 на 1 000 души, при 18.0 на 1 000 за 2020 година и междинен индикатор за Европейски Съюз 11.6 на 1 000. Структурата на смъртността по аргументи се промени през 2020 година, когато COVID-19 зае трето място, а през 2021 година към този момент заема втора позиция като причина за гибел (18.5%) след заболяванията на органите на кръвообращението (53.7%) и новообразуванията (11.6%). Годишната заболяемост от COVID-19 в България за 2021 година (7 784,01 на 100 хиляди души) е над два пъти по-висока спрямо тази в Европейски Съюз (2 894,64 на 100 хил.).
Наблюдаваната през последните години конструкция на смъртността по аргументи се трансформира, като през 2021 година COVID-19 заема втора позиция като причина за гибел (18.5%) след заболяванията на органите на кръвообращението 53.7%) и новообразуванията (11.6%).
В отчета са показани и дейностите по запазване на публичното здраве, държавния здравен надзор и осъществяването на имунизационния календар на страната. Разгледани са рисковите фактори - тютюнопушене, приложимост на алкохол, нездравословно хранене и понижена двигателна интензивност, обвързани със заболеваемостта и смъртността от хронични незаразни заболявания. Представени са данни за финансирането на здравните действия, човешките запаси в системата, активността на лечебните заведения, фармацевтичния бранш и лекарствената политика.

Проф. доктор Красимир Гигов е препоръчан за почитане с медал „ Стара планина “

Министерският съвет одобри план на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на проф. доктор Красимир Гигов с медал „ Стара планина “ без лента - първа степен, без мечове, за извънредно огромните му заслуги за развиването на системата на опазването на здравето, здравното обучение, науката и практиката в Република България.
Проф. доктор Красимир Гигов е роден на 25 юли 1943 година в гр. Русе, приключва висше здравно обучение във Военномедицинския институт, София, има две медицински специалности - „ Военна токсикология “ и „ Организация на медико-санитарната отбрана “. Получава научна степен „ лекар по медицина “ през 1985 година, научна степен „ доцент “ през 1989 година, а през 2016 година придобива научна степен „ професор “.
Професионалният му път стартира като ординатор във Военна болница, гр. Русе, а през 1976 година е назначен като помощник във Военномедицински институт, гр. София. В интервала 1981-1983 година е в състава на Военно-медицинската бригада в Алжир. От 1984 година заема длъжността шеф на поделение в бранш „ Медицинска отбрана “ във ВМИ - София, а от 1989 година е шеф на бранша. През интервала 1990-1997 година е шеф на основаната за първи път в страната независима катедра „ Медицина на злополуките “, като от 1992 година до 1994 година е назначен и за заместник-началник на Военномедицинска академия по образователната и научната част. По негово предложение е основан Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР).
През 1997 година стартира работа като представител на „ Експомед “ ЕАД в Тунис, а в интервала 2000-2003 година е изпълнителен шеф на сдружението. От 2003 до август 2009 година, както и за няколко месеца през 2018 година, заема длъжността основен секретар на Министерство на здравеопазването и Старши народен представител на България в Съвместния медицински комитет на НАТО (Joint Medical Committee - JMC). През 2010 и 2011 година е основен секретар на Секретариата на Българския червен кръст, а в интервала 2012-2017 година е назначен за негов общоприет шеф. От януари 2019 година досега е общоприет шеф на БЧК.
Научните проучвания на проф. Гигов са ориентирани към настоящи и значими проблеми на военната медицина и медицината на бедствените обстановки. Има над 160 изявления, от които 4 учебника в съавторство. Бил е член на редколегиите на научните списания „ Военна медицина “, „ Здравен мениджмънт “, „ Авиационна, морска и галактическа медицина “, „ Военна медицина и фармация “ и други
Проф. Гигов е учредител на специалността „ Медицина на бедствените обстановки (медицина на катастрофите) “, като причина за основаването ѝ е забележителното повишаване на злополуките, изключително породени от антропогенен фактор. Така подготовката на медицинските експерти разрешава съответно и дейно здравно обслужване на популацията при нуклеарни, химически и промишлени повреди, естествени бедствия, терористични актове и други

Министерският съвет одобри нормативни промени за одобряване на позицията на националния координатор за битка с антисемитизма и неговата активност

Министерският съвет одобри промени, с цел да утвърди като непрекъсната позицията на националния координатор за битка с антисемитизма. Така беше изпълнен първият ангажимент, който Република България пое по време на Международната конференция на високо ниво, отдадена на възпоменанието на жертвите на Холокоста и битката с антисемитизма, която се организира в края на 2021 година в Малмьо, Швеция.
Съгласно измененията, националният координатор за битка с антисемитизма ще бъде заместник-министър на външните работи, избран със заповед на министъра на външните работи. С превръщането на позицията на националния координатор в непрекъсната ще се подсигурява последователност и поредност на активността му.
Друга част от измененията включват институционализиране на активността на Контактната група, основана под председателството на националния координатор за усилване на междуведомствената съгласуваност и връзка и подобряваме на ограниченията, които Република България подхваща в битката с антисемитизма. Също по този начин, измененията регистрира и напредъка в създаването на първия Национален проект за деяние за битката с антисемитизма и запазване на еврейското културно завещание.
Длъжността на националния координатор за битка с антисемитизма бе основана с Решение на Министерския съвет № 633 през октомври 2017 година Негова съществена функционалност е да обезпечи видимост и успеваемост на напъните за битка с антисемитизма, в това число посредством поддържането на дейни контакти с националните координатори на страните членки на Европейски Съюз, както и съдействие по тематиката с интернационалните организации, като Европейската комисия, Бюрото на ОССЕ по демократичните институции и правата на индивида и Съвета на Европа.

Правителството одобри план за капиталов разход в областта на защитата

Министерският съвет на Република България на съображение член 22, ал.2, т.11а от ЗОВСРБ одобри решение за приемане на план за капиталов разход „ Придобиване на 324 мм самонасочващи се торпеда А244 Mod.3 за тритръбен уред В 515/3 за многофункционалните модулни патрулни кораби ”.
Документът е създаден в сходство с член 27, т.8а от ЗОВСРБ като в него са показани нуждата от придобиване на торпеда А244 Mod.3 и прогнозните финансови средства, нужни за реализация на плана.
Торпедата са главно въоръжение на корабите, които се получават по подписания през 2020 година контракт с предмет „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се образува бойната мощност на Военноморски сили.
Защитата на морския суверенитет от подводен съперник се обезпечава извънредно дейно посредством потребление на торпеда, чиято зона на влияние разрешава бързо и тъкмо противопоставяне на закани от подводници в националните морски пространства и има сдържащ резултат във връзка с евентуалните агресори. Торпедата са главно средство за поразяване на противниковите подводници.
С реализацията на плана ще се обезпечи боеспособността на новопридобиваните кораби и ефикасното им потребление както в народен, по този начин и в съюзен формат. Това ще докара до осъществяване на поетите съюзни задължения на Република България във връзка с груповата система за сигурност.

Предоставя се бутилирана вода за питейни потребности по отношение на оповестеното бедствено състояние на част от територията на Община Омуртаг

Министерският съвет прегледа и одобри Решение за освобождение с възобновяване и даване на освободени държавни запаси от бутилирана вода за питейни потребности по искане на Областния шеф на Област Търговище за превъзмогване на последствията от оповестено бедствено състояние на част от територията на Община Омуртаг - град Омуртаг.
Бедственото състояние е оповестено заради настъпило дълготрайно засушаване, довело до мощно понижаване на дебита на карстов извор при село Кипилово, от който се водоснабдява град Омуртаг.
Безвъзмездното даване на количествата питейна вода ще способства за застраховане потребностите на популацията на град Омуртаг.
Количеството предоставена бутилирана вода е в размер на общо 199 188 литра. От тях 124 740 литра са в бутилки по 1,5 литра. Останалите 74 448 литра вода са в бутилки по 11 литра.

Правилата за допустимост на разноските по фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ и фонд „ Вътрешна сигурност “ се хармонизират с измененията в национални и европейски актове

Правителството одобри промени в Постановление на Министерски съвет № 190 от 2015 година за приемане на детайлни правила за допустимост на разноските по фонд „ Убежище, миграция и интеграция ” и фонд „ Вътрешна сигурност “ за интервала от 2014 година до 2020 година
Основната цел на измененията е хармонизиране на националните правила за допустимост на разноските по фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ (ФУМИ) и фонд „ Вътрешна сигурност “ (ФВС) за интервала 2014-2020 година с признатите промени в съответните разпореждания на европейското законодателство, както и хармонизирането им с признати промени в национални законови и подзаконови разпореждания.

Одобрени са спомагателни разходи по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 година, в размер на 2 797 лева, за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2022 година
Средствата са нужни за възобновяване на осъществени разноски по предоставените действия и услуги на правоимащите лица по член 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, посетили курортните комплекси и базите за отдих на Министерството на вътрешните работи и лечебните заведения за дълготрайно лекуване и рехабилитация - филиали на Медицинския институт на Министерството на вътрешните работи.

Отпускат се 7 886 лв. за рехабилитация на военноинвалиди

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 7 886 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година. Със средствата ще се разплатят осъществени разноски за престой и прилагане на действия и услуги в базите на „ Профилактика, рехабилитация и отдих “ ЕАД от правоимащи лица по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Осигуряват се спомагателни 13 млн. лв. за финансиране на Данък добавена стойност по утвърдени планове на общини по ПРСР 2014-2020 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “-РА в размер на 13 млн. лв.. Средствата са за финансиране на разноски за налог върху добавената стойност (ДДС) на общини по утвърдени за подкрепяне планове по Програмата за развиване на селските региони за интервала (ПРСР) 2014-2020 година
Разходите за Данък добавена стойност на общините, бенефициенти по ПРСР, са неприемливи за финансиране по европейските фондове, по тази причина те са заложени и се обезпечават от централния бюджет. По този метод се подсигурява обезпечаването и осъществяването на плановите оферти на общините по програмата.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност за създаване на обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, сектор 87: „ Междугарие Тракия – Скутаре “ от план 1 „ Развитие на железопътен възел Пловдив ”. Терените се намират в землищата на гр. Пловдив и с. Скутаре, община Марица. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ и се обезпечават Договор за безплатна финансова помощ №INEA/CEF/TRAN/[M2016]/1367173 за финансиране посредством Механизма за свързване на Европа. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Поради отпаднала нужда държавното управление лиши от Министерството на образованието и науката правото на ръководство върху два парцела - обществена държавна благосъстоятелност и ги разгласи за парцели - частна държавна благосъстоятелност. Те се намират в индустриалната зона на град Ямбол. Единият терен е с повърхност 4244 кв. м с двуетажната постройка в него. Другият е с повърхност 3985 кв. м с построената в него едноетажна постройка. Били са употребявани за потребностите на Професионалната гимназия по лека индустрия, екология и химични технологии в града, само че са изгубили качеството си на здания за обучение и не се употребяват по предопределение. С приемането на решението на Министерския съвет парцелите минават в ръководство на регионалния шеф на Ямбол според Закона за държавната благосъстоятелност.

Издигаме съдействието с Обединените арабски емирства на стратегическо ниво

Министерският съвет одобри решение за предложение за одобрение от Народното събрание на Меморандум за съгласие за стратегическо партньорство сред Правителството на Република България и Правителството на Обединените арабски емирства, подписан в Абу Даби на 01.09.2022 година
Двустранният контракт беше подписан на 1 септември 2022 година от министъра на външните работи Николай Милков по време на визитата на президента Румен Радев в Абу Даби, ОАЕ.
Обединените арабски емирства са измежду страните от района на Близкия изток, с които през последните години развиваме все по-интензивни връзки и динамично съдействие. Меморандумът предизвиква развиването и задълбочаването на двустранните връзки в необятен набор от области на стопанската система, търговията, вложенията, туризма, образованието, цифровите технологии и изкуствения разсъдък, културата, младежта и спорта и други Документът основава предпоставки за осъществяване на вложения сред двете страни, подтиква обмена сред представители от държавния, университетския, и частния бранш.

Одобрено е присъединението на страната ни към Многостранното съглашение сред способените органи за автоматизиран продан на информация за приходи, получени посредством цифрови платформи

Правителството утвърди присъединението на страната ни към Многостранното съглашение сред способените органи за автоматизиран продан на информация за приходи, получени посредством цифрови платформи.
Споразумението съставлява многостранна рамка за практическото реализиране на продан на информация сред присъединените юрисдикции във връзка с приходи, получени посредством цифрови платформи. Проектът е създаден от Организацията за икономическо съдействие и развиване и препоръчан на юрисдикциите за присъединение по отношение на развиването на цифровизацията на стопанската система и увеличените благоприятни условия за укриване на приходи, осъществени посредством цифрови платформи.
Споразумението е отворено за присъединение, като се планува първата публична гала за сключване да се организира на 9 ноември 2022 година в Севиля, Испания, в границите на пленарно съвещание на Глобалния конгрес за бистрота и продан на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Присъединяването към Споразумението ще има извънредно положително отражение върху имиджа на страната ни като страна, която следва и ползва високи стандарти за данъчна бистрота и дейно административно съдействие със своите сътрудници и ще е явен сигнал, че заставаме зад интернационалните старания против укриването на налози и отклонението от данъчно облагане.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Правителството утвърди позицията на страната ни за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 8 ноември 2022 година в Брюксел.
Очаква се Съветът да реализира съглашение за преразглеждане на Директива 1999/62/ЕС (Евровинетка) във връзка с някои разпореждания на данъчното облагане на моторни транспортни средства.
По време на срещата министрите ще обсъдят икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против Украйна, осъществяването на Механизма за възобновяване и резистентност, годишния отчет на Европейския фискален съвет и признатия през август т. година в Съединени американски щати Закон за понижаване на инфлацията.
В дневния ред се планува Съветът ЕКОФИН да утвърди пакета от законодателни оферти за контрол върху банките и тяхната активност, въвеждащ стандарта за финансови условия Базел III и плана на изводи на Съвета по отношение на европейската статистика.

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия). То се организира на 29 септември 2022 година в Брюксел. Делегацията беше ръководена от заместник-постоянния представител на Република България към Европейския съюз госпожа Иванка Ташева.
Съветът организира два ориентационни дебата по предложенията за Регламент по отношение на Инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки (SMEI) и Регламент за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране на устойчиви артикули и за анулация на Директива 2009/125/ЕО.
По първата тематика болшинството страни членки показаха кардинално схващане за нуждата от инструмент за подсилване на единния пазар при рецесии, при изискване, че той не затруднява икономическите оператори и не основава предпоставки за понижаване на тяхната конкурентоспособност, заради откриване на конфиденциална информация.
По отношение на предлагането за Регламент за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране на устойчиви артикули министрите поддържаха намирането на ефикасен отговор на провокациите за усъвършенствана енергийна и екологична резистентност на продуктите и запазване на околната среда.
Акцент бе подложен върху нуждата от предвидимост, схематичност на разпоредбите и координация сред другите принадлежности, за адаптиране на бизнес моделите на предприятията, без да се основават ненужни тежести, изключително за дребните и междинните предприятия.

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”

Министерският съвет утвърди през днешния ден резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “, което се организира на 13 октомври в Люксембург.
Председателството осведоми делегациите по отношение на настоящото положение на правосъдните дейности и битката с безнаказаността във връзка с закононарушенията, осъществени по отношение на водената от Русия нападателна война в Украйна. Беше обърнато особено внимание на стартиралите в 14 страни членки на Европейски Съюз следствия за закононарушения, осъществени на територията на Украйна.
Министрите обмениха отзиви по отношение на правосъдното образование и неговото влияние върху достъпа до правораздаване в подтекста на върховенството на правото. Бяха подчертани смисъла и ролята на образованието за обезпечаване на по-добро качество на правосъдната система и за по-нататъшното подсилване на нейната самостоятелност, значимостта на активността на националните школи за образование и присъединяване на съдии в европейски образования и продан.
Министърът на правораздаването Крум Зарков организира и среща с европейския основен прокурор госпожа Лаура Кьовеши. Тя благодари на българското държавно управление за ефикасната поддръжка за бързото даване на независима постройка в София и акцентира, че по този метод се прави действителна стъпка към гарантиране на самостоятелност и самостоятелност на активността на европейските делегирани прокурори в България.

С промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност се улеснява достъпът до средства за енергийно възобновяване

С приемането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) от държавното управление се улеснява достъпът до средства за енергийно възобновяване в многофамилни жилищни здания.
Промените са в осъществяване на промяна „ Улесняване и повишение успеваемостта на вложения “, залегнала в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България (НПВУ/Плана), имаща отношение и към осъществяването на план „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване “.
За да се улеснят вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването по групови заеми пред разнообразни финансови институции. Разпореждането с този запас ще може да се прави от ръководителя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, признато от общото заседание.
Променя се и методът на осъществяване на общо заседание на притежателите. В категорично изброени в закона случаи се планува опция общото заседание да се организира посредством онлайн връзка, освен присъствено. Така се усилват опциите за присъединяване на повече притежатели, ползватели и жители и се основават условия за по-добра връзка в етажната благосъстоятелност. В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласоподаване на решение на общото заседание. То ще може да се извърши до 7 дни преди осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф. Отпада нормативно избраната опция за отсрочване на общото заседание за идващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според изменението общото заседание ще се отсрочва с един час и ще се счита за законно, колкото и идеалните елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност са показани.
С измененията се вменява обвързване всеки притежател или ползвател в период до петнадесет дни от придобиване правото на благосъстоятелност или прилагане на независим обект в постройката в режим на етажна благосъстоятелност, както и при отдаване на независимия обект чартърен или встъпване в друго правно отношение, допускащо престояване на лица разнообразни от притежателя в независимия обект, да подаде декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни. При несъблюдение на това му обвързване, съответният се санкционира с санкция от 50 до 250 лева, когато е физическо лице, или с имуществена глоба от 100 до 500 лева, когато е юридическо лице.
Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип. Данните в нея ще се оповестяват на управителния съвет (управителя) посредством декларация по пример.
В законопроекта се предлага възнаграждение на заплащане без значение дали шеф е притежател на независим обект в постройката или ръководството е предоставено на търговец, извършващ по занимание ръководство на етажна благосъстоятелност. Въвежда се и задължението на етажната благосъстоятелност да избере надзорен съвет или инспектор, като за тях също е планувано възнаграждение на заплащане. Общото заседание има опция да гласоподава тези хонорари да не се заплащат с изключение на в случаите, когато ръководството е предоставено с контракт на търговец. Запазва се правилото децата, ненавършили 6-годишна възраст, да бъдат освободени от разноски за ръководство и поддръжка. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца.
Със законопроекта се регламентира професионалното ръководство на етажната благосъстоятелност в многофамилните жилищни здания. По този метод ще се усъвършенства контролът върху фирмите, извършващи тази активност и ще се подсигурява по-голяма отговорност по отношение на потребителите. Въвежда се условието лицата, които ръководят и поддържат етажната благосъстоятелност, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, като се изключи физическите лица - търговци по същия които не могат да бъдат професионални шефове. Всички те ще бъдат вписани в специфична единна осведомителна система, която сплотява два обществени централизирани електронни регистъра: Регистър на професионалните шефове на етажна благосъстоятелност и Регистър на етажната благосъстоятелност, съдържащ данни за: сдруженията на притежателите на територията на Република България, както и за управителни препоръки (управители) на етажна благосъстоятелност на територията на Република България, указател към Министерство на регионалното развитие и ще получат удостоверяващ документ.
Регистрацията на професионалните шефове - търговци е със период на деяние до 5 години и вписаните търговци ще би трябвало да обновяват информацията в него всякога, когато настъпят нови условия, които засягат условията към тях. Предвижда се в случай че професионален управител-търговец, който прави ръководство на етажна благосъстоятелност е без нужното по този закон уверение за регистрация или продължава да реализира такава активност след изтриване на регистрацията, се санкционира с имуществена глоба в размер от 500 до 1000 лева, а при наново нарушаване от 1500 лева до 2000 лева
За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват активността на територията на страната, професионалните домоуправители-търговци ще би трябвало да дават отговор на избрани условия. Част от тези условия са следните условия: да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент, в случай че не са оправдани, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна служба, да нямат обществени отговорности, като се изключи отговорностите по невлезли в действие актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени отговорности, както и да имат обезпечен административен потенциал от най-малко едно лице, наето по трудов контракт. За професионалните управители-търговци се вкарва и условие годишно без спиране да поддържат застраховка „ Професионална отговорност “, която ще покрива вреди, породени при и във връзка практикуване на активността. Целта на измененията е правата на потребителите на услугата да бъдат оптимално предпазени и да се подсигурява високото й качество.

Министерският съвет одобри законопроект, с който се вкарват значими промени в Закона за електронното ръководство

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство. С препоръчаните промени се вземат решение основни въпроси от първостепенна значимост за въвеждането на действително електронно ръководство. Измененията са ориентирани към удобства за жителите и бизнеса, които доста ще понижат административната тежест и ще ускорят обслужването, което страната и общините са длъжни да дават по закон.
Съгласно измененията електронните услуги ще могат да се декларират без дипломиран електронен автограф от физически лица - с цел да ги заявим ще е нужно единствено да влезем със средство за електронна идентификация с уместно равнище на сигурност, след което ще подаваме заявката, попълвайки онлайн форма.
Отпадат удостоверенията, които администрацията изисква от жителите. Нужната информация ще се събира служебно. Общините ще бъдат обезщетени като приходите от отпадналите удостоверения ще им бъдат възобновени съразмерно от централния бюджет.
При декларирано единодушие, в системата за несъмнено електронно връчване ще бъде допустимо електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления. За задачата се предлага изменение на член 43 от Закон за административните нарушения и наказания, с който се уреждат редът за връчване на фиш, електронен фиш, акт за определяне на административно нарушаване, формирани в отсъствието на нарушителя, или наказателно разпореждане.
Отпадат като условие всевъзможни хартиени документи и други физически носители (вкл. стикери) за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в указател.
Ще бъдат понижени таксите за административни услуги, когато те се дават по електронен път. Регламентира се института на медиатора при даване на административни услуги. Така хората, които не употребяват осведомителните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се постанова да пътуват до по-голямо обитаемо място, с цел да заявят административна услуга. Такива медиатори могат да бъдат Български пощи, библиотеките и всеки, който има офиси наоколо до жителите.
Създава се опция за цялостна електронизация на административни процеси посредством включване на спомагателни лица като първоначални админи. Ще се вкара обвързване за служебно даване на информация за субекти отвън държавната администрация, които вземат участие в административното обслужване.
Налага се обвързване за водене на регистри в електронен тип, в това число посредством система за централизирано ръководство на регистри. Ако бъде призната от Народното събрание, нормата влиза в действие след година и половина, като в този период системата би трябвало да е подготвена и данните да бъдат мигрирани към нея.

Приета е разпоредба за регистъра на базовите станции на мобилните оператори

Министерският съвет одобри Наредба за наличието, изискванията и реда за водене, поддържане и прилагане на регистъра на приемно-предавателните станции на наземни мрежи. Нормативният акт урежда и уведомленията за ситуирани точки за безжичен достъп с дребен обсег.
Функционирането на регистъра ще подтиква развиването на електронните съобщителни мрежи и разполагането на базови станции.
Наредбата ще откри ясни правила за воденето, поддържането и използването на регистъра, както и за дължимите административни такси.

Правителството одобри Наредба за изискванията и реда за осъществяване на търгове за възмездно основаване право на градеж върху недвижими парцели - частна държавна благосъстоятелност в ръководство на МО

Министерският съвет одобри Наредба за изискванията и реда за осъществяване на търгове за възмездно основаване право на градеж върху недвижими парцели - частна държавна благосъстоятелност в ръководство на Министерство на защитата.
Нормативният документ се предлага в сходство със Закона за защитата и въоръжените сили на Република България и поради спецификата в изискванията и реда за основаване на право на градеж върху парцели в ръководство на Министерство на защитата.
В наредбата е планувана опцията Министерството на защитата да придобива жилища като равностойно имотно обезщетение против възмездното основаване на право на градеж върху парцели - държавна благосъстоятелност, в ръководство на ведомството.
По този метод се реализират заложените в Програмата за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България 2032 ограничения за обезпечаване на квалифициран и стимулиран състав. Целта е да бъде реализиран обществен статус на военнослужещите, подобаващ на високите им отговорности, в това число и обезпечаването им с парцели от жилищния фонд на министерството.
По този метод ще бъдат понижени и бюджетните разноски за поддържането на парцели с отпаднала нужда и изплащането на компенсационни суми на чиновниците, които употребяват жилища чартърен при изискванията на свободно договаряне.

Министерският съвет одобри план на Закон за неплатежоспособност на физическите лица

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за неплатежоспособност на физическите лица. Предлага се правна уредба, която да запълни празнотата в националното законодателство и да уреди производството по неплатежоспособност на физическите лица в сходство с публичните упования, условията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната правна система. Законопроектът е и в осъществяване на уговорките на Република България по Националния проект за възобновяване и резистентност.
Действащото законодателство не позволява физически лица, които са в несъстоятелност, да бъдат оповестени в неплатежоспособност.
Неплатежоспособните длъжници са подложени на съществени ограничавания, стрес и терзания от финансовите усложнения и упованията на кредиторите, като изключително уязвими са добросъвестните длъжници. Тези лица са изпаднали в несъстоятелност заради неподходящи събития отвън техните предвиждания и надзор - краткотрайна или трайна загуба на продуктивност, здравословни проблеми, разлъка в фамилията, загуба на работа или имущество и други
Законът урежда изискванията и реда за осъществяване на произвеждане по неплатежоспособност на физическите лица, в което да бъдат задоволени вземанията на всички кредитори. То е напълно непринудено, образува се по искане на добросъвестния дебитор и цели заслужено угаждане на неговите кредитори. В производството са обезпечени гаранции за облекчаване на виталните потребности на длъжника посредством установяване на прехрана от най-малко една минимална работна заплата, както и избрана несеквестируемост на имуществото му. В производството се заплащат единствено елементарни такси, а останалите разходи са дължими в планувани от закона случаи.
Уредена е опция за погасяване на отговорностите на добросъвестния дебитор след приключване на 3-годишен период от одобрение на проекта за погасяване или разказа на имуществото му, в случай че той е заплатил разноските и е удовлетворил най-малко отчасти вземанията на кредиторите. Ако добросъвестният дебитор няма секвестируемо имущество, погасяването на отговорностите може да настъпи след приключване на 10-годишен период. Основанията за погасяване на отговорностите се откриват от съда.

Одобрено е предложение за одобрение на Допълнението към Споразумението за заем сред Европейския съюз и страната ни по инструмента SURE

Със свое решение държавното управление предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Допълнението на Споразумението за заем сред Европейския съюз като кредитор и Република България като заемополучател по инструмента SURE. Документът беше подписан от министъра на финансите Росица Велкова на 10 октомври 2022 година и от Европейския съюз на 21 октомври 2022 година
Необходимостта от подписване на съглашението за заем произтича от отправеното на 23 юни 2022 година, въз основа на РМС по т. 30 от Протокол № 17 от съвещанието на Министерския съвет, извършено на 20 април 2022 година, публично искане от страна на България за спомагателна финансова помощ по линия на Европейския инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия (SURE) в резултат на експлоадирането на COVID-19, основан по силата на Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 година.
Новият размер на средствата, които Европейският съюз ще отпусне на България по инструмента SURE, е 460 170 000 евро, с 15-годишен оптимален междинен период до падежа.

Министърът на финансите е акредитиран да води договаряния и да подпише Споразумението за финансов принос във връзка с раздел „ Държава членка “ по програмата Invest EU

Министерският съвет упълномощи министъра на финансите да води договаряния и да подпише план на Споразумение за финансов принос във връзка с раздел „ Държава членка “ по програмата Invest EU сред Република България и Европейския съю
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР